19 Ağustos 2013 Pazartesi

Nöro marketing



Nöro Marketing Pazarlama Nedir? http://www.xnetworkcity.com/




Nöro marketing pazarlama yöntemi ile bizleri keşfedebiliyorlar mı? İnsan beynini satın almaya karar verme sürecinde ne gibi şekil ve renkler kendine çekebiliyor?







Nöromarketing Ya da Nöro Pazarlama Nedir? Farkında Olmadan Alış veriş Yapıyor musunuz?




Nöro-Marketing terimi Amerikada çok öncelerden kullanılmaya başlanmış bir beyin analiz yöntemidir. Beynin nasıl çalıştığını ve nasıl karar verdiğini inceleyen bilimsel bir araştırmadır. Ya da, karar verme eğilimlerimizin bilimsel bir açıklaması. Aslında farkında olmadan herkese uygulanıyor.

Peki hangi alanda ve kimler için uygulanıyor?

Pazarlama alanında ve tüketiciler için uygulanan bir yöntem. Tüketicilerin herhangi bir markaya nasıl ve neden yönlendiğinin araştırılmasıdır? Uzmanlar, tüketicilerin aynı fiyatta iki içeceğin ya da herhangi iki aynı üründen(isimleri ya da marka farklılığı olan ürünler) diğerine nasıl ve neden yöneldiğini inceliyorlar. Tüketici nasıl yöneliyor? Neden yöneliyor? Etkili olan şey nedir? Renk mi? Ambalaj mı? Logo mu? Duyguları mı?




Pazarlamacılar, bizleri korkutan bu stratejilerine büyük ilgi gösteriyorlar, beyinlerimizi okumanın onlar için çok önemli olduğunu iyi biliyorlar. Tüketicilerin hangi markayı neden tercih ettikleri merak ediliyor. En önemli meşhur araştırma, 2004 yılında Teksas Tıp Fakültesi Baylord College’de cola ve pepsi’nin karşılaştırılması ile gerçekleştirilmiştir. Bugün olayın farkında olan birçok insan bile bazen, mantıksal olarak alışveriş yapmaktan çok, duygusal nedenlerden dolayı alışveriş yaptığını kabul eder. Eskiden, tüketicilerin satın alma davranışındaki eylem sıralaması düşün ⇒hisset ⇒yap şeklinde biliniyordu. Fakat Kathryn Braun, bu fikrin pek de doğru olmadığını ortaya koydu ve sıralamayı hisset ⇒yap ⇒düşün şeklinde değiştirdi. İnsanların satın alma eylemi rasyonel düşünceyle başlamıyor, hissederek başlıyordu. Braun haklıydı. Önce duygularımızla karar verip sonra da kararımızı mantıklı bir çerçeveye taşımak için çabalıyoruz. Bu durum hiç giymeyeceğimiz bir tişörtü satın alırken de, ciddi anlaşmaları imzalarken de geçerlidir. Satın alma davranışlarının hislerden etkilendiği gerçeği ile pazarlama uzmanları da duygular üzerinde daha fazla çalışmaya başladılar.



Nöromarketing araştırma yöntemiyle, insanları satın almaya tetikleyenin ne olduğu ve duygularımız araştırılmaktadır. Pazar araştırmalarında, bazı bilimsel yöntemler kullanılarak reklam filmi, marka, logoların beynimizin farklı bölgelerinde oluşturduğu etkiler inceleniyor ve ilginç sonuçlar elde ediliyor. Bazı Pazar araştırması firmaları, tüketicilerin kullandıkları ürünler hakkında neler hissettiklerini ve ürünlerin tercih nedenlerini bu araştırma verileri sayesinde biliyorlar.







Yoksa Karnınız Açken Alış Veriş mi Yapıyorsunuz?




Yani işin özü, insanların satın alma kararları hislere, duygulara dayanıyor ve neyi istediğimizin bilinçli olarak farkında değiliz. Aslında bunu hepimiz yaşıyoruz, mesela aç karnına gittiğimiz bir markette raflarda gördüğümüz çikolatalar, cipsler, çerez ya da bir soğuk içecek bizi hemen cezp eder. Bu, gerçekten fena bir durumdur. Raflardaki hemen hemen neredeyse her şeyi isteriz, canımız çeker, içimizde bir obur canavar bizi oradan oraya, raflardan diğerine adeta çekip sürükleyebilir. Aslında bu örnek, biraz farklı ve ayrı bir konu olabilir. Kendimize hakim olma konusunda bizleri ilgilendirmektedir.

Nöro marketing araştırmalarında kişinin hangi markaya, hangi renk, koku ya da ambalaj tasarımlarına yöneldiği ciddi araştırılıyor. Kişi hangi etkenden dolayı ürüne farkında olmaksızın yöneldi ise ona göre tasarımlara, çalışmalara ağırlık veriliyor. Üreticiler buna göre daha çekici ürün tasarımları, güzel kokular, çekici renkler kullanarak müşterilerini cezbediyor. Böylece farkında olmaksızın markete girdiğinizde bu etkenler üzerinizde ürünü satın almak için bir itki oluşturabilir. Zaten amaç da bu. Kısaca, alışveriş yaparken kendimize hakim olmamız gerekiyor. İhtiyacımız olan ürünlere yönelmeli onları satın almalıyız. İhtiyacımız olmayan ve yine de satın almak istediğimiz ürünler için ise bir kez daha düşünmemiz gerekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi

Bu Blogda Ara

Wikipedia

Arama sonuçları

Translate

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *